сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Покачването на нивото на океаните може да достигне 65 см до края на настоящото столетие

13.2.2018 г.

Покачването на нивото на океаните може да достигне 65 см до края на настоящото столетие, което може да доведе до сериозни проблеми за крайбрежните градове.

Това сочат данни от изследване, публикувано в бюлетина на Американската академия на науките (PNAS). Темпото на годишно покачване на нивото на океаните, което в момента е около 3 мм на година, може да се утрои и да достигне 10 мм допълнително всяка година до 2100 г. Резултатите от това изследване се базират на събирани в продължение на 25 години информации от сателити.

Това ускорение, предизвикано преди всичко от ускореното топене на ледовете в Гренландия и Антарктика, може потенциално да удвои общото повишаване на нивото на океаните до 2 100 г. в сравнение с прогнозите, базирани на постоянно повишаване на нивото на водата в океаните. Това обяснява ръководителят на изследването Стив Нерем.

Климатичните промени водят до повишаване на океаните чрез два феномена: бързо топене на ледовете на полюсите и повишени концентрации на газове с парников ефект в атмосферата. Последният феномен предизвиква затопляне на температурата на водата. Топлата вода, която е с по-малка плътност от студената, заема повече място. Този механизъм е отговорен за половината от констатираното за последните 25 години повишаване от 7 сантиметра, твърди професор Нерем. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах