сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Разтопяването на северните ледове крие живачен ужас

7.2.2018 г.

В смятаните досега за вечно замръзнали ледове на Северното полукълбо са се натрупали 739 милиона килограма живак.

Разтопяването на тези ледници може да се превърне в катастрофа, смятат американски геолози. Изследването е публикувано във вторник в научното издание Geophysical Research Letters.

Хилядолетия наред живакът се натрупва в ледовете заедно с органичните вещества от почвата. Учените са изследвали 13 проби от лед, взети в Аляска между 2004 и 2012 година, и ги сравнили с 11 хиляди проби от тундрови почви, събрани на други места по света. 

Анализът показва, че в замръзналите пространства на север живакът е 10 пъти повече, отколкото е добило човечеството през последните 30 години. Според учените разтопяването на ледниците, предизвикано от глобалното затопляне, може да доведе до катастрофа.

Освободеният метал се превръща в метилживак, който е токсично съединение и може да порази централната нервна система. Метилживакът е преобладаващата форма на живак в риба и други морски храни и е особено токсичен за развитието на нервната система, включително и мозъка.

Изследвания на ролята на метилживака показват, че благоприятните ефекти, свързани с наличието на омега-3 мастни киселини в рибата може да доведе до подценяване на потенциалните неблагоприятни ефекти от метилживака в нея. Живакът е метал, който се отделя в околната среда от два източника: природен и в резултат на човешката дейност.

Освен като елемент, живакът може да се срещне като неорганичен живак и като органичен живак. Метилживакът (MeHg) е най-честата форма на органичен живак в хранителната верига. /БГНЕС, РИА-Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах