сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Фолксваген се извини за тестове на отровни газове с маймуни

6.2.2018 г.

Фолксваген се извини за експериментите с маймуни, които в световен мащаб все повече зачестяват.

Миналата седмица New York Times съобщи, че Европейската изследователска група по околна среда и здравеопазване в сектора на транспорта е възложила тестовете през май 2015 г. По време на четири часовите експерименти 10 маймуни били изолирани в херметически контейнери и изложени на влиянието на отделените газове.

След бурни реакции в социалните медии Фолксваген заяви пред ПЕТА: „Фолксваген груп ясно се разграничава от всички прояви на жестокост над животни. Тестовете с животни противоречат на нашите етични стандарти“.

Във вторник Фолксваген отстрани от длъжност Томас Стег – директор връзки с обществеността,  след като той заяви, че е знаел за експериментите в лабораторията в Албакърки.

Според природозащитници експериментите с примати са особено жестоки поради приликите на този животински вид с хората. Използването на примати като опитни животни отдавна е спорно.

Повече от век в американските лаборатории се използват шимпанзета за тестването на нови ваксини и медицински процедури, но през последните години природозащитниците настояват да се сложи край на агресивните опити с тези животни, които са най-близките генетични роднини на човека.

Според учения Елиза Билс-Моро подобренията в генетиката и компютърното моделирани ще ограничат нуждата от опитни маймуни.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах