сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

В Норвегия скачат продажбите на електромобили и хибриди

5.1.2018 г.

Електро или хибридни са повече от половината от новите коли, продадени в Норвегия миналата година, сочи официална информация, с което се потвърждава водещата роля на скандинавската страна в налагането на транспорт с минимално отделяне на въглеродни емисии.

С нулеви емисии на въглерод, главно изцяло електрически, както и известен брой автомобили, задвижвани с водород, представляват 20,9% от общите продажби през 2017 г., а хибридните превозни средства са 31,3%, изчисляват от Консултативния съвет за пътния трафик.

Това представлява увеличение спрямо предходната година, когато превозните средства с нулеви емисии и хибридните автомобили представляват съответно 15,7% и 24,5% от общите продажби.

Норвегия, най-големият производител на петрол в Западна Европа, си е поставила амбициозната цел да не продава нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2025 г.

За разлика от облаганите със сериозни данъци дизелови и бензинови коли, електромобилите се възползват от много щедрата данъчна система, което прави техните покупни цени сравнително конкурентни.

Техните собственици също се ползват с много привилегии като безплатни такси за влизане в градове, пътуване с фериботи, паркиране и презареждане на обществени паркинги, както и с право на шофиране в автобусни ленти. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах