сп. National Geographic - Ноември 2019
National Geographic KIDS - Ноември 2019

САЩ се изправят срещу 195 страни за преговорите за климата

30.10.2017 г.

Изправени пред 195 други държави, които са избрали различен път, позицията на преговарящите от САЩ в предстоящите преговори по климата в Бон е незавидна.

Доналд Тръмп обеща да напусне Парижкото споразумение за климата, така че Томас Шанън тази седмица ще води делегация в разговори, насочени към изпълнението на споразумение, което Вашингтон ще изостави.

"Това е много странно положение. Не мисля, че съм виждал нещо подобно в почти 30-те ми години опит", казва Олден Майер от Съюза на загрижените учени, базиран във Вашингтон с нестопанска цел, работещ по въпросите на околната среда.

Администрацията на Тръмп твърди, че все пак ще участва в диалога, надявайки се да защити интересите на САЩ и да постави "Америка на първо място". Анализаторите обаче очакват Шанън и екипът да се окажат в нестабилна позиция. Бен Роудс, бивш помощник на президента Барак Обама, смята, че Вашингтон губи влиянието, което имаше.

"Останалата част от света няма стимул да направи отстъпки за САЩ, тъй като сега сме напълно изолирани", каза той пред АФП. "Очаквам, че останалата част от света просто ще продължи Парижкото споразумение. Опасността е, че други държави са по-малко амбициозни в своите ангажименти и планове за изпълнение, защото имат извинение покрай напускането на САЩ", добави той.

Много делегати се надяват, че до 4 ноември 2020 г. - един ден след следващите президентски избори - Тръмп ще се оттегли и нов президент ще приеме споразумението. Всеки сценарий е напълно възможен.

Белият дом повтаря, че САЩ възнамеряват да се откажат от договорката, "освен ако президентът не може да определи по-благоприятни условия за американските предприятия, работници и данъкоплатци". Това оставя отворен широк спектър от възможности, които няма да разрушат сделката. Основният въпрос е дали ще се запази пламъка жив още три години. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах