сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Емисиите въглероден диоксид са без промяна през 2016 г.

29.9.2017 г.

Емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб са останали без промяна през 2016 г., което е положителен знак за минимален прогрес в битката срещу глобалното затопляне.

Това означава, че е спряна дългогодишната тенденция за тяхното постепенно увеличаване, пише британският в. „Гардиън“. Според данни на Холандската агенция за оценка на околната среда (ХАООС) всички големи държави производителки на въглероден диоксид, освен Индия, са отбелязали спад на емисиите заради намаленото изгаряне на въглища и увеличеното използване на възобновяема енергия.

Въпреки това други значителни производителки, включително Индонезия, все още отбелязват увеличаване на стойностите. Замразеното количество емисии все пак означава, че огромни количества въглероден диоксид се отделят в атмосферата всяка година – над 35 млрд. тона за 2016 г. това води до покачване на температурите и увеличаване на риска от екстремни метеорологични явления.

Междувременно други парникови газове като метана от отглеждането на животни и изтичането на петрол и природен газ при добиването им, отбелязват увеличение с 1% през миналата година.

По отношение на въглеродните емисии от Китай – най-големият производител, те бележат спад с 0,3%. В САЩ те са намалели с 2%, с 2,1% в Русия, а ЕС е с непроменени стойности.

„За да изпълним целите на Парижкото споразумение и да задържим покачването на средните температури в световен мащаб под 2 градуса по Целзий, трябва да достигнем пика на емисии колкото се може по-скоро и после да постигнем рязък спад колкото се може по-скоро“, заяви икономиста проф. Никълъс Стърн от Лондонското училище по икономически науки и председател на Британската академия за хуманитарни и обществени науки.

В същото време водещият изследовател на ХАООС Джос Оливиер отправи предупреждение за липса на гаранция, че оттук нататък емисиите на въглероден диоксид ще се запазят на същото ниво или ще намаляват. Непроменените стойности на емисиите за 2016 г. са безпрецедентни във време, в което световната икономика се разраства. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах