сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

В Белгия са пускали в експлоатация дефектни корпуси на ядрените реактори

27.9.2017 г.

Белгийските власти са знаели за многобройните микропукнатини в реакторите на ядрените централи още преди да започне тяхната експлоатация през 1974 година.

Това разкри вестник Derniere heure. Официално за откриването на микропукнатините в реакторите на белгийските централи бе съобщено през 2012 година, което впоследствие доведе до многобройните спирания на блоковете.

Вестникът разкри, че притежава поверителен протокол от 8 януари 1976 година за заседание на всички организации, които имат отношение към изграждането и експлоатацията на централите – на националната енергокомпания, на оператор, производител на оборудване, местен регулатор и други.

В тези документи е написано за откриване на микропукнатини и микрокухини в отлетите корпуси на готовите за експлоатация реактори на АЕЦ „Тианж“ и в третия реактор на АЕЦ „Дул“. Размерът на отделните пукнатини достигал 500 квадратни милиметра (5 на 10 сантиметра).

Вестникът твърди, че дефектните елементи от корпуса на втория реактор в „Тианж“ са били заменени, докато микропукнатините на реактора в „Дул“ са били окачествени като „незначителни за безопасността на реактора“ и той съответно бил пуснат.

Как реално са стояли нещата засега не е известно, но през 2012 година при внимателна проверка с ултразвук на корпусите микрокухините бяха открити именно в корпуса на втория реактор на „Тианж“. /ТАСС



Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах