сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Уникалното общество на пчелите и важността им за Земята и човека

26.9.2017 г.

За да обърне вниманието на малки и големи към пчелите, BRITANICA, подкрепена от WWF България, организира конкурс за детска рисунка - „Пчелите – приятели на природата“.

Вероятно хората не се замислят колко древни създания са пчелите. Всъщност, мъхестите насекоми са съвременници на динозаврите - семейната структура в кошера е започнала своето еволюционно развитие преди цели 100 милиона години. А ефектът от това е поразителен. За краткия си живот – само около 45 дни, една пчела преминава през няколко обществени функции.

 Най-напред новоизлюпените пчели остават в кошера и попадат в групата на „гледачите“. Те се грижат за бебетата пчели (пилото), отговарят за изхранването на майката и почистването на кошера.

След това стават строители и пазачи и изграждат восъчните шестостранни кутийки, в които се складира медът.

В последния и най-важен етап от развитието си, пчелите стават работнички и излитат извън кошера, за да събират нектар. По време на този процес те опрашват растенията, като така им помагат да се размножават. Някои пчели стават и разузнавачи – облитат големи площи и намират достатъчно цъфнали растения, а после насочват останалите пчели към тях.

Освен пчели работнички, в кошера живеят и търтеите – мъжките пчели. Без тях няма да може да има малки бебета. А всички те имат една майка – царицата пчела. Тя ражда хиляди пчелички на ден, за да осигури функционирането на кошера. В един кошер може да има над 60 000 пчели и разбира се, само една царица.

За съжаление човешката дейност е пагубна за тези уникални създания. Най-големият проблем в наши дни е използването на различни отрови (инсектициди и пестициди) в земеделието, които убиват пчелите в цели региони.

Друг проблем са мобилните телефони – заради вълните, чрез които те се свързват, пчелите не могат да общуват помежду си. Когато не могат да общуват, те не могат да живеят в кошер и да събират мед и затова напускат териториите, където има твърде много вълни.

За да обърне вниманието на малки и големи към пчелите, BRITANICA, подкрепена от WWF България, организира конкурс за детска рисунка - „Пчелите – приятели на природата“. Малчуганите от двете възрастови категории – 3 гр./4 гр. на детската градина и 1-ви/2-ри клас, могат да участват с рисунка с една или повече пчели в естествената им среда.

Рисунки се приемат до 10 ноември 2017. Най-добрите творби ще осигурят страхотни награди за победителите, сред които и абонамент за списание National Geographic Kids.

Повече за конкурса и условията за участие намерете на сайта на „Пчелите – приятели на природата“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах