сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Защо китайското „Мъртво море“ се обагри в пъстри цветове

26.9.2017 г.

Солено езеро в Китай се обагри в розово и зелено заради уникален вид водорасли.

Край соленото езеро в Юнчен, често наричано китайското „Мъртво море“, се тълпят туристи, за да наблюдават уникално явление: водите му са оцветени в наситени нюанси на пурпурно, зелено и жълто.

Рядкото явление се дължи на водорасли от вида Dunaliella salina, които според НАСА са зелени в морска среда, но може да станат червени, ако се намират във води с висока соленост и са изложени на силна светлина „заради производството на защитни каротеноиди“.

Каротеноидите са растителните пигменти, които придават ярките оттенъци на езерото. Според изследване, проведено от Университет Консепсьон в Чили, D. Salina е „най-толерантния“ към солта еукариот известен досега. Той се среща в солените езера на Чили, Австралия, Мексико и Израел.

Езерото Юнчен се е образувало преди около 500 милиона години, а от 4000 години хората добиват сол от него. То е третото по големина в света вътрешно езеро с натриев сулфат, което се простира на територия от 120 квадратни километра.

Подобно на известното Мъртво море в Израел езерото Юнчен е богато на минерали, които се считат полезни за кожата. Черната кал в Мъртво море обаче съдържа хлориди, а езерото Юнчен  - сулфати и затова има богата флора и фауна.

Поради буйния растеж на водораслите D. Salina често останалите форми на живот загиват. Те умират и се разлагат във водата. Това изчерпва кислорода и много видове риби и водни насекоми не могат да оцелеят при тези условия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах