сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Китай спира продажбите на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива

12.9.2017 г.

Китай ще постави краен срок за продажбата в страната на автомобили, задвижвани от изкопаеми горива.

Така страната ще стане най-големият пазар, предприел мярката, с което ще се даде нов тласък на пазара на електрически автомобили, пише агенция „Блумбърг“.

Китайският заместник-министър на индустрията и информационните технологии Син Гобин заяви, че правителството в Пекин работи по план, включващ и други регулации, за спиране на производството и продажба на подобни автомобили.

Мярката ще има значителен ефект върху околната среда и растежа на китайската автомобилна индустрия, посочи още Син по време на форум в град Тиендзин. Втората най-голяма икономика в света, която пое ангажимента да намали значително изхвърляните вредни въглеродни емисии до 2030 г. е поредната страна, която ще се откаже от колите с бензин и дизел.

Преди това мярката подкрепиха Франция и Великобритания. И докато много производители на електроавтомобили – от „Тесла“ на Илън Мъск, до „Нисан“ и „Дженеръл моторс“, се опитват да взимат дял от пазара на електроавтомобили в Китай, местните производители се радват на значителен успех най-вече заради щедрите правителствени субсидии.

През първите седем месеца на годината BYD, която е най-голямата китайска компания в сектора, е лидер с общо 46 855 продадени електрически и плъг-ин хибридни автомобила. На второ място е Beijing Electric Vehicle, част от държавната BAIC Motor, продала 30 084 автомобила.

През юли Великобритания обяви, че ще въведе забрана за продажбата на коли, задвижвани с дизел и бензин до 2040 г. Две седмици по-рано Франция обяви подобен план, целящ да намали замърсяването на околната среда и да изпълни ангажимента на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне с до 2 градуса по Целзий. Междувременно Норвегия и Холандия също планират да сложат край на автомобилите, задвижвани от изкопаеми горива. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах