сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Ураганът „Ирма“ връхлита Флорида

10.9.2017 г.

Ураганът „Ирма“, оставяйки след себе си опустошителна следа на Карибските острови, връхлита американския щат Флорида.

На югоизточния бряг на Флорида вече се появиха предвестници на бедствието - буря в морето и поривист вятър, достигащ скорост от 55 м/сек.

Заплахата от урагана принуди властите във Флорида да проведат една от най-големите в съвременната история на щата операции по евакуация на населението, десетки хиляди хора бързо бяха настанени във временни убежища, също толкова останаха без електричество заради повреди по далекопроводите.

Най-лошото предстои - когато епицентърът на „Ирма“ първоначално достигне крайбрежието, а след това курортите и градовете във Флорида.

Както заяви губернаторът Рик Скот, това ще стане в неделя сутринта. „Бурята вече е тук", предупреди той на последната си пресконференция в събота, посочвайки, че онези, които са останали в домовете си, могат да се уповават само на Божието провидение.

Според последните официални данни, повече от 72 000 жители на Флорида са настанени в над 390 временни убежища. Около 6,3 милиона души, почти една трета от населението на щата подлежат на евакуация.

„Ирма“ носи буря, вятър, дъждове, наводнения и може да предизвика торнадо. Към настоящия момент ураганът е определян като един от най-яростните в историята, като в продължение на 3 последователни дни се задържа в максималната 5 степен, а в продължение на над 36 часа максималните ветрове остават над 300 км/ч. - изключително радко срещани явления.

Освен това, наближавайки континента, той запазва невероятните си размери с радиус от около 110 км от окото. За сравнение - най-разрушителният досега ураган, преминал през през Флорида („Андрю“ през 1992 година),  беше с радиус около от 40 км от  центъра. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах