сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

САЩ готвят петролен блицкриг

26.7.2017 г.

ОПЕК все пак се надява на нови договори с американците. Свиването на добива на петрола в рамките на споразумението ОПЕК+ не доведе до така желания ръст на цените.

Саудитска Арабия се е прицелила към 60 долара за барел не по-рано от края на 2018 г., което ще й позволи да получи 100 милиарда долара при продажбата на 5% от държавната петролна компания. Саудитците обявиха тези дни в Санкт Петербург, че са готови да поемат допълнителни ангажименти – да съкратят не само добива, но и износа на „черно злато“.

Русия с някои уговорки е готова и на това. Участниците в споразумението ОПЕК+ се разминаха в оценките за собствената си дисциплина. Руският министър на енергетиката Александър Новак оценява нивото на изпълнение на сделката през юни на 98%, а кувейтският министър на петрола Есам ал-Марзук заяви, че надхвърля 90%. Когато става дума за 1,8 милиона барела петрол дневно, разликата от 8% може да окаже значително влияние на пазара. 

Впрочем, не само слабата дисциплина и неточният контрол доведоха до това, че участниците в споразумението не са доволни от неговите резултати. Мерките, които картелът предприе, за да повиши значително цените, се оказаха недостатъчни за пазара. Новак заяви, че благодарение на споразумението от пазара са изтеглени за последната половин година над 350 милиона барела петрол. Ако след сключването на сделката през декември 2016 г. цените на нефта уверено се повишиха до 55 долара за барел, то сега те са на нивата от 48 долара.

По данни на „Уолстрийт джърнъл“ по време на почивните дни в Санкт Петербург, преди основното заседание, което се състоя на 24 юли, саудитският министър на петрола Халед ал Фалих е провел среща с представители на държавите, които не са съкратили добива „по правилния начин“.

Нигерия и Либия, които бяха освободени от сделката, силно увеличиха добива, с което до голяма степен нивелираха неговото съкращаване от участниците в нея. Саудитците до такава степен се нуждаят от високата цена на петрола, че те са готови едностранно да съкратят не само добива, но и износа на петрол до 6,6 милиона барела дневно. Халед ал-Фалих призова и останалите държави да последват примера на кралството, отбелязвайки, че някои участници в алианса, както и преди изнасят огромни обеми нефт.

Петролът по 60 долара е необходим на кралството, за дa изпълни своя плат по продажбата на част от акциите на държавната петролна компания „Сауди Арамко“. Само при такава цена на нефта за 5% от компанията Рияд ще получи така необходимите 100 милиарда долара.

Вече няма чак толкова много време, листването на ценните книжа на фондовата борса е планирано за второто или третото тримесечие на 2018 г. Високите цени на петрола са необходими на всички участници в споразумението по едни или други икономически или дори политически причини. Руската икономика никак не може да се измъкне от стагнацията, а във Венецуела от петродоларите зависи стабилността на режима на Николас Мадуро. Възможно, че именно поради тази причина тези две държави първи подкрепиха предложението на Саудитска Арабия за удължаването на споразумението след март 2018 г., когато то изтича.

В понеделник прозвуча и още едно, почти историческо изказване. „Ние в ОПЕК за пръв път протегнахме ръка към американските производители и влязохме с тях в контакт. Целта – по-добре да разберем нашите процеси, нашите бизнес модели, методологията за съставянето на прогнозите, нашите планове за добива, бизнес-плановете, за да установим енергиен диалог, приличащ на този, който имаме с Русия“, заяви генералният директор на ОПЕК Мохамед Баркиндо, разкривайки плановете на ОПЕК и САЩ да обсъдят текущата ситуация на пазара през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Резкият ръст на добива на шистов петрол в САЩ е посочен като един от основните фактори, които доведоха до също толкова рязкото спадане на цените на петрола през 2014 г. Освен това в САЩ още по времето на президента Барак Обама кардинално беше сменен подхода спрямо износа на енергоносители: през 2015 г. за пръв път от 40 години беше разрешено да се изнася нефт.

Според прогнозата на консултантската компания PIRA Energy Group увеличаването на производството на шистов петрол ще върви с такива темпове, че ще превърне САЩ в един от най-големите световни износители. PIRA прогнозира, че американският износ на суров петрол към 2020 г. ще нарасне до 2,25 милиона барела дневно, което е четири пъти повече от износа през 2016 г.

Планира се, че през тези година в американския нефтодобив ще бъдат инвестирани не по-малко от 25 милиарда долара. Американците имат свой интерес към високите цени на петрола: само при цена от около 50 долара за барел добивът на шистов петрол е рентабилен.

Дори днешните 45-48 долара за барел водят до това, че броят на проектите за добив в САЩ намаляват. „САЩ не разполагат с такива петролни запаси, които биха могли да осигурят търсенето на петрол от страна на тяхната собствена икономика, затова да се говори, че тази страна ще се превърне не само в един от основните, но и в значим износител – нонсенс“, заяви пред „Независимая газета“ водещият експерт на Съюза на петролната и газовата промишленост Рустам Танкаев.

„Шистовата революция обаче остава заедно с търсенето и предлагането един от основните фактори, които формират цената на петрола. Съкращаването на неговия добив означава, че САЩ ще трябва да увеличат вноса, което се е случва в момента. А износителите се възползват от това, увеличавайки своя пазарен дял. Естествено, това не засяга Русия“, добави той. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах