сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Учени: Глобалното затопляне ще възпрепятства самолетните полети

13.7.2017 г.

Покачващите се температури на планетата в резултат от глобалното затопляне ще затруднят въздухоплавателните средства в следващите десетилетия, става ясно от американското изследване.

Учените предупреждават, че ако вредните емисии в атмосферата, свързани със затоплянето, не бъдат намалени, теглото на горивото на самолетите и теглото на полезния товар ще трябва да бъдат намалени с до 4% в най-горещите дни.

По време на най-горещите части на деня, 10 до 30% от напълно заредените самолети ще трябва да се лишат от част от горивото, товарите или пътниците или да чакат по-прохладните часове за полета, пише списание Climatic Change.

„Ограничението на теглото може ще доведе до разходи за авиокомпаниите и ще повлияе на въздухоплавателните операции по целия свят“, заяви д-р Итън Кофел от Колумбийския университет, водещ автор на изследването. Четирипроцентно намаление на теглото пък може да означава 12 или 13 по-малко пътници на средно 160-местен самолет.

По-сериозното опасение обаче е, че заради горещините някои въздухоплавателни средства може да не са в състояние да излетят безопасно, ако температурите се покачат до твърде високи нива. Проблемът ще бъде особено разпространен по време на горещите вълни.

Същевременно изследването предвижда годишните максимални дневни температури на световните летища да се повишат с 4 до 8 градуса по Целзий до 2080 г.

Съавторът и климатолог Радли Хортън заяви, че някои ефекти могат да бъдат смекчени с нов дизайн на двигателите и тялото на самолетите или с разширени писти. Други изследователи вече предупредиха, че изменението на климата може да увеличи опасните турбуленции и ветрове, които могат да удължат и времето за пътуване.

Повишаването на нивото на моретата вече застрашава някои големи летища, напомнят учените. Екстремните температури накараха„Американ еърлайнс“ да отмени 43 полета до и от летище „Финикс Скай Харбър“ на 20 юни, когато температурите достигнаха рекордните 49 градуса по Целзий. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах