сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

28.6.2017 г.

От 2014 година насам нивото на океаните се покачва с два пъти по-висока скорост, отколкото през 1993 година.

Смята се, че топенето на ледената шапка на Гренландия представлява 25% от това покачване, като преди 20 години този дял е бил само 5%, сочи изследване.

След 2014 нивото на океаните е започнало да се покачва с около 3.3 мм на година, срещу 2.2 мм на година през 1993 г., уточняват учените от списание Nature Climate Change. Тези заключения рискуват да засилят тревогата на учените, които се опасяват, че нивото на океаните се повишава по-бързо от предвиденото преди няколко години.

Последиците от това може да са катастрофални, тъй като стотици милиони хора живеят в зони, разположени под морското равнище. Големи крайбрежни градове са застрашени, а малки острови могат изцяло да изчезнат.

„Тези заключения са важни, тъй като междуправителствената група експерти за промени в климата прави много предпазлива прогноза за повишаване на нивото на морето до края на века между 60 и 90 см", алармира професорът по физика на океаните в университета в Оксфорд Питър Уодъмс. Според него тази оценка предполага постоянна скорост на повишаване на нивото на океаните.

„Има обаче и убедителни доказателства, че тази скорост се увеличава и това увеличение е експоненциално", подчертава той.

Гренландия сама по себе си има достатъчно замръзнала вода, която може при топенето си да повиши нивото на океаните с около седем метра. Повечето учени вече очакват общото повишаване на нивото на океаните в края на века да надвиши значително един метър. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах