сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Кметицата на Париж протестира срещу решение на Тръмп със зелена светлина

2.6.2017 г.

Сградата на кметството в Париж прекара нощта в зелен цвят. Светлината върху фасадата е знак на разочарованието и несъгласието на Ан Хидалго, която е кмет на Париж с решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон изрази в личен разговор с американския президент разочарованието си от решението на Доналд Тръмп да започне процедура по излизането на САЩ от споразумението, което предвижда мерки за борба с глобалното затопляне.

Споразумението за климата от Париж 2015 година остава в сила и редица световни лидери и много общности, включително в САЩ, заявиха, че ще продължат борбата си за една по-зелена икономика.

Хидалго е привърженичка на екологичните действия. През 2016 година тя застана начело на движение за забрана на дизеловите двигатели в големите градове. Според нея това доказва нежеланието на градовете да продължат да „толерират замърсяването на въздуха и здравословните проблеми, които то причинява“. Дизеловите двигатели са най-често срещаните при превозни средства в Европа. Въпреки че дизеловите двигатели се смятат за по-икономични заради цената на горивото, горенето му произвежда големи количества сажди и азотни оксиди в сравнение с бензина. Последните изследвания показват, че именно тези частици допринасят за смъртта на над три милиона души по света всяка година. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах