сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

По-малко от 50% от делфините, живеещи на свобода, са „клинично здрави“

4.5.2017 г.

По-малко от 50% от делфините, живеещи на свобода, са „клинично здрави“, като голям брой от тях страдат от хронични възпаления – знак, че организмът им се бори с болести.

„Това се обяснява с контакта им с патогени - паразити и замърсители в океана, каквито липсват в аквариумите“, обяснява проф. Патриша Феър от факултета по медицина в Университета в Южна Каролина. При човека този тип имунен отговор е свързан с ракови, сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания.

Главният ветеринар към аквариума в Джорджия, Атланта, Грегъри Босарт, изучава от 2003г. здравето на повече от 360 делфина в лагуната на Индиан ривър, във Флорида и по крайбрежието близо до Чарлстън, Южна Каролина. За този период той е установил появата на инфекциозни заболявания, тумори, упорити бактериални инфекции, устойчиви на антибиотици и тревожни нива на зарази при двете популации на свободни делфини.

Тези, които живеят в лагуната на Индиан ривър, имат и високи нива на живак в организма си. Онези, които обитават Южна Каролина имат в организмите си високи концентрации на органични химически субстанции, вероятно от индустриални източници. Такива замърсители и болести липсват или са в много малка степен при живеещите в аквариум делфини, са установили учените. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах