сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Човешката дейност застрашава подпочвените води на планетата

26.4.2017 г.

Дейността на човека заплашва да замърси подпочвените запаси от вода на планетата, успели да се запазят непокътнати от ерата на мамутите насам.

Това показва проучване, според което съществува реален риск за един от основните двигатели на живота.

Т. нар. „фосилни“ подпочвени води, някои от които са на по 12 000 години, са се вливали в подземни водни басейни много преди хората да започнат да замърсяват природата.

Досега се считаше, че тъй като по-голяма част от този вид води се намира на средно 250 метра под земята, те са защитени от замърсяването на човека. Но сега учени са открили следи от съвременна дъждовна вода в извори, извеждащи „фосилната“ вода на повърхността на планетата, което представлява потенциален риск от замърсяване.

„Това до голяма степен е като да отидете в дома на възрастни хора и внезапно да осъзнаете, че там навсякъде тичат малки деца. В това няма нищо лошо, стига децата да няма грип“, казва единият от съавторите на проучването - Джеймс Кирхнер от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

По думите му притесненията са свързани с това, че „младата“ вода може да замърси древните води с торове, пестициди или оттичащи се индустриални води от повърхността на Земята, въпреки че все още няма открити доказателства за това.

Подпочвените води се образуват като дъждовна вода или водата от топящ се лед се просмуква през каменистите пластове на земната обвивка и се събира във водни басейни – процес, който може да отнеме хиляди и дори милиони години.

Този вид води се източват на повърхността чрез кладенци и задоволяват една трета от водните нужди на хората по света. В рамките на последното проучване екипът от изследователи се е опитал да установи колко стари са всъщност подпочвените води на Земята. Те са използвали радиовъглеродно датиране, за да разграничат „старите“ от „новите“ подземни води и да изчислят какво количество са.

В по-новите подпочвени води наличието на тритий – изотоп на водорода с кратък живот, е по-високо, тъй като те по-скоро във времето са се намирали в атмосферата и на повърхността на Земята, където от 50-те години се извършват ядрени опити.

От друга страна на радиовъглерода са му необходими близо 6000 години, за да се разгради, заради което и по-старите подземни води са с по-високо съдържание. Според данните „по-голяма част от подпочвените води под краката ни са изненадващо стари“, смята Кирхнер, допълвайки, че някои от тях датират на повече от 12 000 години. В същото време подпочвените води не само са застрашени от замърсяване, но и би им отнело хилядолетие да се възстановят, ако бъдат изразходвани, предупреждават авторите. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах