сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

„Рийбок“ ще прави спортни обувки от царевица

8.4.2017 г.

Царевицата вече е ценен източник на храна за хората и за животните, както и на биогориво. Сега американската компания „Рийбок“ е решила да я вкара в употреба за нещо съвсем ново - производството на подметки за спортни обувки.

Инициативата „Памук+царевица“ цели да изгради структурата на маратонките изцяло на базата растителни продукти, които след износване да могат да се компостират - за разлика от невъзобновяемите петролни продукти.

За да осъществи проекта си, дъщерната фирма на „Адидас“ вече се е обърнала към компанията за био продукти DuPont Tate & Lyle, която произвежда гума, наречена „Състера пропандиол“. Според описанието в сайта на компанията става въпрос за нетоксичен, биоразградим продукт, който се получава от промишлено отгледана царевица.

Той ще се използва за самите подметки на спортните обувки, чиято горна част пък ще се състои от органичен памук. „Нашата цел е за създадем една добра селекция от обувки на биологична основа, които могат да се компостират след употреба. Впоследствие ние ще използваме получения компост за отглеждането на материал за следващите обувки“, твърди Бил Макинис - ръководителят на „Рийбок Фючър“.

Очаква се първите подобни обувки да бъдат пуснати на пазара по-късно тази година под формата на гуменки и кецове.

Под „компостиране“ се разбира естествен екзотермичен процес, представляващ контролирано разграждане на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес под въздействието на бактерии, гъбички и други микроорганизми и при наличието на достатъчно количество кислород, влага и постоянна температура. В резултат се получава хумусоподобен материал (компост), който изпълнява ролята на био тор./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах