сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Създaдоха безвредни бои за художниците

6.4.2017 г.

Създадоха нови бои за художниците, чиито пигменти не съдържат вредния кадмий, съобщава Artprice.

През 2014 г. именно този химичен елемент се оказа в центъра на остър спор между еколози, производители, законотворци и художници. Беше съобщено, че той има отрицателно въздействие върху нивото на калция в костите и потенциално свързаните с него заболявания.

Стигна се до там, че European Chemical Agency предложи да бъдат забранени кадмиевите пигменти в боите. След възраженията на много художници и производители обаче, през есента на 2015 г. Европейският съюз се отказа от идеята за общоевропейска забрана върху производството на бои, съдържащи кадмий. Европейският съюз обаче започна кампания за ограничаване на производството на кадмиеви бои след натиск от страна на шведски експерти - според техен доклад, веднъж попаднал в подпочвените води кадмият се утаява в почвата, съответно в земеделските земи, а оттам и в отглежданите култури.

След задълбочени тестове новите бои, дело на марката Liquitex, са били одобрени и от художниците, и от токсиколозите. Според експерти, тези бои ще намерят широко приложение в реставрацията, тъй като кадмиевите пигменти са чувствителни към светлината и се окисляват като с времето яркожълтото се превръща в зеленокафяво. Новата колекция на Liquitex ще се появи на пазара през месец юли тази година. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах