сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

МОСВ взема мерки за пожарната безопасност в защитените територии

2.4.2017 г.

Ирина Костова издаде заповед, с която определя периода от 1 април до 31 октомври 2017 г. за пожароопасен сезон.
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ирина Костова издаде заповед, с която определя периода от 1 април до 31 октомври 2017 г. за пожароопасен сезон в защитените територии, които са с изключителна държавна собственост, съобщиха от МОСВ.

Целта е да се предотвратят пожари в резерватите, поддържаните резервати и националните паркове, а в случай на възникване да се ограничи разпространение им и да се създадат условия за своевременно гасене.

По силата на заповедта директорите на регионалните екоинспекции и на Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ трябва да предприемат мерки за стриктно прилагане на плановете за противопожарно устройство.

Необходимо е да се разработят годишни оперативни планове за противопожарна дейност в т. ч. схеми за оповестяване на държавните институции и местните власти. Да организират специализирано наблюдение в поверените им защитени територии и дежурства по график. Да осъществят засилен превантивен контрол върху посетителите и дейността на собствениците и ползвателите на обекти в защитените територии. Ясно да обозначат с указателни табели местата за палене на огън. Да информират населението и посетителите чрез средствата за масово осведомяване за опасността от възникването на пожари и правилата за противопожарна безопасност.

До 15 април 2017 г. ще бъдат изпратени предложения до кметовете на съответните общини, които трябва да организират доброволни формирования за гасене на пожари. Кметовете не бива да допускат палежи на стърнища, слогове и крайпътни ивици и сухи треви. Тяхна задача е също да информират населението за опасността от възникване на пожари и санкциите, които ще бъдат предприети срещу нарушителите. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах