сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

В Париж, Лондон и Сеул ще класифицират колите според газовите емисии

30.3.2017 г.

Кметовете на Париж, Лондон и Сеул ще пуснат система за класификация на колите, основана на техните реални емисии на замърсяващи околната среда частици.

Целта е да бъдат информирани автомобилистите и да се води по-ефикасна борба срещу замърсяването на въздуха. Кметът на Париж Ан Идалго стартира инициативата заедно с кмета на Лондон Садик Хан и кмета на Сеул Пак Уон Сун.

Необходима е прозрачна система за оценка, за да може всеки гражданин да прави информиран избор, счита Ан Идалго, която припомни, че замърсяването на въздуха убива преждевременно три милиона души годишно по света, а в Париж – 2 500.

Сегашното сертифициране на автомобилите за ЕС се прилага само за емисиите на въглероден двуокис чрез лабораторни тестове. Проектът на тези столици е да се инсталират мобилни датчици по улиците, както и на различните марки автомобили.

Събраните данни ще бъдат публикувани след това на интернет сайт. До края на годината е предвидено вече да има предоставени данни за Лондон и Париж. Проучването ще се провежда от неправителствената организация ICCT /The International Council on Clean Transportation/ БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах