сп. National Geographic - Януари 2019
National Geographic KIDS - Декември 2018

Часът на Земята: Загаси светлините, отвори очи за планетата

25.3.2017 г.

„Загаси светлините, отвори очи за планетата!”, под това мото за десети път ще отбележим най-големия празник за природата - Часът на Земята.

На 25 март милиони хора в над 170 държави и над 7000 града по света ще загасят светлините в продължение на един час, за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени.

Часът на Земята и тази година ще прекоси България по време на световната си обиколка на 25 март. Както винаги в София, пандата и приятели ще бъдат в градинката пред Народния театър "Иван Вазов", където между 20.30 и 21.30 часа, ще бъде изгасено осветлението на фасадите на емблематични софийски сгради, организирани са ателие за рисуване със светлина и традиционно огнено шоу.

През 2017 г. изменението на климата отдавна е факт. Въпросът е как може да се справим с него. Докато Западна Европа повече от десетилетие полага усилия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, значително изостават. „Загаси светлините, отвори очи за планетата” - означава ясно да прогледнем за всички последици от нашите действия.

Целта е не да се отказваме да действаме и да водим модерен начин на живот, а да го правим разумно. Или казано метафорично – да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди. Ако човек знае например, че върховото потребление на електроенергия е във вечерните часове, може по-добре да планира деня си, така че не само да спести пари, но и да помогне за по-чиста околна среда. Началото на каузата „Часът на Земята“ е поставено през 2007 г. в Австралия, като инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах