сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Учени „запалиха“ най-голямото изкуствено слънце на Земята

24.3.2017 г.

Германски учени „включиха“ най-голямото изкуствено слънце на Земята, надявайки се то да помогне за създаването на екологично гориво, пише британският в. „Гардиън“.

Експерименталното съоръжение, наречено Synlight, се намира в град Юлих, на 30 км от Кьолн. То представлява 149 свързани филмови прожектора, които могат да генерират светлина до 10 000 пъти по-интензивна от тази на Слънцето, която достига до нашата Земя.

Когато прожекторите са концентрирани върху едно конкретно място, температурата, която създават може да достигне до 3500 градуса по Целзий – два до три пъти температурата на индустриална доменна пещ. “Ако влезете в стаята, когато е включен, ще изгорите незабавно“, заяви проф. Бернард Хофшмид, директор на Германския космически център, където се намира приспособлението.

Целта на експеримента е да се постигнат оптималните условия за концентриране на естествена слънчева светлина, която да задвижи реакция по производството на водородно гориво. Централите със слънчева светлина, които използват огледала, за да фокусират слънчева светлина, вече са широко разпространени. Те действат като топлината на Слънцето се насочва към вода, за създаването на пара, която задвижва турбини, създаващи електричество.

„Слънчева светлина“ разглежда възможността подобна схема да работи и за създаването на реакция за отделянето на водород от водни пари, който след това да се използва като гориво за летателни апарати и автомобили. Парадоксално, в момента Synlight използва голямо количество електричество – четири часа работа горят ток като четиричленно домакинство за година. /БГНЕС

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах