сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

„Шел“ инвестира в най-голямото шистово находище на Аржентина

20.3.2017 г.

Англо-холандската „Шел“ и аржентинската YPF подписаха договор за инвестиции в размер на 300 милиона долара в шистовото находище Вака Муерта.

Споразумението предвижда „Шел“ да инвестира на два етапа. В близките месеци компаниите ще проведат преговори относно окончателните условия на договора, при условие, че аржентинските власти одобрят сделката. През януари Аржентина постигна споразумение с енергийните компании и синдикатите за увеличаване на добива от находището Вака Муерта, където са концентрирани едни от най-големите в света запаси от нетрадиционни въглеводороди.

Президентът на страната Маурисио Макри заяви, че споразумението предвижда инвестиции на петролните компании, включително на държавната YPF, „Шеврон“, „Тотал“, „Шел“ и клона на ВР на стойност 5 милиарда долара през тази година. Самата YPF ще вложи 2,3 милиарда долара. Находището Вака Муерта, намиращо се в провинция Неукен, е открито през 2011 г. и притежава едни от най-големите запаси от шистови въглеводороди. По данни на американското министерство на енергетиката неговите резерви достигат 308 трилиона фута газ и 16,2 милиарда барела петрол. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах