сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Големият бариерен риф може никога да не се възстанови от обезцветяването

16.3.2017 г.

Големият бариерен риф в Австралия може никога вече да не се възстанови от избеляването си вследствие на повишаването на температурите, показва ново проучване.

Рекордно високите температури през 2015 г. и 2016 г. доведоха до безпрецедентно по своите размери обезцветяване на коралите в рифа.

Когато температурата на водата се покачи, коралите започват да изхвърлят малките водорасли - зооксантели, които обикновено живеят в симбиоза с тях. Но зооксантелите снабдяват коралите с по-голямата част от необходимата им храна, на тях се дължи и цветът им. Избелелите корали са много по-податливи на болести и без подходяща грижа, която може да отнеме дълъг период от време, могат да умрат.

В рамките на последното проучване, извършено от австралийски експерти, са разгледани три случая, повлияли на състоянието на коралите – през 1998 г., 2002 г. и 2016 г.

Според данните през миналата година избеляването е четири пъти повече в сравнение с другите две години. В момента само 9% от общо 2300-те километра на рифа не са засегнати. За сравнение през 2002 г. те са били над 40%.

„Шансовете северният Голям бариерен риф да се върне към своята структура преди избледняването са малки, имайки предвид мащаба на вредите, които са нанесени през 2016 г., и вероятността за четвърти случай на избеляване в рамките на следващото десетилетие или две заради продължаващото покачване на температурите“, посочват от екипа, провел проучването.

В същото време авторите на изследването уточняват, че инициативите на местните власти за защита на рифа оказват малък или никакъв ефект по отношение на екстремните температури. Усилията, които се полагат, са насочени основно към качеството на водата и ограничаването на риболова, но дори и най-добре пазените рифове и почти напълно чистите зони са много податливи на значителен топлинен стрес. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах