сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Боян Петров повежда планинари от цяла България на поход в защита на Трън

12.3.2017 г.

Хора от цяла България се включват в изкачването на връх Стража в община Трън. С изкачването на връх Стража сдружение „Трън” стартира кампания за предстоящия в деня на вота за парламент - 26 март, местен референдум.

Сдружението се обяви в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища.

В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда. Изкачването към върха, в което ще се включат планинари от цяла България, ще започне в 10:30 часа на 12 март от село Лялинци и ще се води от алпиниста Боян Петров, председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов и планинския водач Евгений Динчев.

Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й - висок 1389 метра, се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. При хубаво време се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин. Връх Стража е избран, защото оттам се добива най-ясна представа за проекта за златодобив - разстоянието по въздух до проектоконцесионната площ е само 3,5 км. От сдружение „Трън” са нарекли кампанията си: „ДА! За чиста трънска природа”. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах