сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019
Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца.
Според преданието Йосиф от Ариматея увил в ленено платнище тялото на Иисус Христос след неговото разпятие. Историческите извори свидетелстват, че поне до ранното Средновековие плащаницата се е съхранявала в Йерусалим, но след това следите й се губят.
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла “Разпни Го”, му издал тежка присъда.
На Велики четвъртък се припомня Тайната вечеря. Христос завещава новата заповед за любов към всички и заявил на учениците си, че ще бъде предаден.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
„Да открием Гоби“ описва удивителната среща на Дион Ленард, опитен ултрамаратонец, с едно бездомно кученце по време на 250-километровото състезание през пустинята Гоби в Китай.
На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която им казва, че един от тях ще го предаде.
През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право.
Украинският комик Владимир Зеленски, когото екзит пол проучванията сочат за победител на президентските избори в Украйна, последва няколко известни личности – от американския актьор Роналд Рейгън до либерийския футболист Джордж Уеа – спечелили най-високите политически позиции в своите страни.
Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Страница 6
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах