сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019
В историческата памет на България Априлската епопея стои, макар и 143 години след въстанието, избухнало на 20 април (1 май по нов стил) в Копривщица.
Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“ пази богат архив.
Дългосрочното оцеляване на най-старата монархия в света е в ръцете на едно момче, още в ученическа възраст.
Повече от хиляда архитекти, професори и експерти в областта на възстановяването призоваха френския президент Емануел Макрон да „прояви предпазливост” при реконструкцията на катедралата Нотр Дам де Пари, която беше повредена от пожар, пише Фигаро.
Авторството на евангелията е спорно, макар че четирите канонични евангелия традиционно се свързват с апостолите Матей, Марко, Лука и Йоан. Не е известно къде и кога точно са били създадени. Не знаем и колко други евангелия са били написани за живота и смъртта на Иисус в една епоха, когато много по-разпространени са били устните разкази. И все пак - какво знаем?
Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата. Това каза в интервю енорийският свещеник в катедралния храм „Св. Неделя“ отец Кирил.
Знаем, че Иисус е израснал в Назарет и че Йосиф е бил дърводелец. Ако това е вярно, то и Иисус като първороден син на Йосиф несъмнено е бил обучен в занаята на баща си. Но евангелията оставят друго впечатление.
Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца.
Според преданието Йосиф от Ариматея увил в ленено платнище тялото на Иисус Христос след неговото разпятие. Историческите извори свидетелстват, че поне до ранното Средновековие плащаницата се е съхранявала в Йерусалим, но след това следите й се губят.
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла “Разпни Го”, му издал тежка присъда.
5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Страница 12
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах