сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Перикъл – великият държавник

15.4.2019 г.

Периодът на управлението му е наречен „златният век на Перикъл“, тъй като чрез подкрепата му процъфтяват изкуствата, архитектурата и философията и спомага за изграждането на демокрацията

Древногръцкият държавник Перикъл (около 495–429 г. пр.Хр.) изковава основите на демокрацията, а управлението му се смята за Златния век на Атина. Изкуствата, архитектурата и философията, както и самата Атина достигат нови висоти.

Перикъл за пръв път си създава име през 20-те си години като богат аристократ, покровител на изкуствата. Но политиката скоро се превръща в негов приоритет. През 461 г. пр.Хр. се присъединява към реформатора Ефиалт в организирането на реформа, ограничаваща функциите и влиянието на Ареопага. Много историци смятат, че това събитие бележи раждането на атинската демокрация. След убийството на Ефиалт през 461 г. пр.Хр. Перикъл се превръща в най-важния политик на Атина и поема управлението й до смъртта си три десетилетия по-късно.

Той въвежда това, което се смята за „радикална демокрация“. Това означава, че обикновените атински граждани получават заплащане от държавата за участие в обществените дела. Преди това само богатите можели да отделят време да участват в политиката. Перикъл одобрява войниците, моряците и администраторите да получават заплащане за дейността си. Това променя характера на атинската демокрация и общество - атиняните от по-нисшата класа вече можели да участват напълно равноправно в обществото.

Също така издига ролята на Атина в Делийската лига, военноморски съюз на гръцките градове-държави, обединени в борбата с персите. Той умело маневрира Атина да е с предимство над другите членове в лигата.

Около 449 г. пр.Хр. Делийската лига подписва мира на Калиас, след почти 50 години борби с персите и в следващите две десетилетия се радват на мир. За да отдаде почит на боговете за споходилата го победа и да прослави Атина, Перикъл предлага използването на хазната на Делийската лига за провеждането на безпрецедентна строителна кампания.

През 447 г. пр.Хр. започват строителните дейности, които преобразяват скалистия хълм, известен като Акропол, в спиращ дъха храмов комплекс. Използвани са повече от 20 000 тона мрамор. Създадени са Партенон и внушителна колонада на входа. По време на управлението на Перикъл изкуството и философията също процъфтяват. Сократ и драматурзите Софокъл, Еврипид и Аристофан създават някои от своите най-запомнящите се творби.

Но мирът на Атина не продължава дълго. През 431 г. пр.Хр. Перикъл призовава народното събрание да обяви война на Спарта. За съжаление, 27-годишната Пелопонеска война води до големи загуби за Атина. Около 20 000 души умират от избухналата чумна епидемия, включително Перикъл и двамата му синове. Атина загубва своя „първи гражданин“, но неговото наследство е на хълма над града и в демократичните институции по света.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах