сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

The University of Sussex проучи: Какво става в организма ни един месец без алкохол

12.3.2019 г.

По време на Великденските пости много хора се отказват от определени храни или лоши навици

Проучване на Forsa установи, че в Европа, особено сред младите хора, все по-популярно е в продължение на няколко седмици да се избягват определени храни: oт 2012 г. броят на хората в Европа, които постят, се е увеличил с 15% - до 59%.

От доста време челна позиция в списъка с пости заема алкохолът. Според проучване на The University of Sussex едномесечният отказ от него ще доведе до по-добър сън, по-хубава кожа и повече енергия. Освен това липсата на алкохол често улеснява отслабването, тъй като повечето спиртни напитки съдържат много калории – седем килокалории на грам чист алкохол.

Колко силно временното въздържание от алкохол влияе на здравето зависи от това, колко често и какво количество алкохол е консумирал даден човек. „Положителните ефекти са индивидуални, но обикновено са забележими след около 14 дни“ – твърди Хейдръм М. Тайс, ръководител на Federal Center for Health Education в Германия.

Само месец въздържание може да има положителен ефект върху тялото, да облекчи натоварването на черния дроб и да укрепи имунната система. Също така ще бъде намален рискът от проблеми с черния дроб. „Без алкохол в кръвта се подобрява качеството на съня, тъй като той нарушава потока от фазите на съня“ – потвърждава Тайс резултатите от проучването в The University of Sussex. Следователно един месец въздържане от алкохол означава възстановяване на клетките и жизнените процеси на регенерация.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах