сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Проучване твърди: По лицето ще познаете дали някой е богат или беден

16.2.2019 г.

Проучване на University of Toronto разкри нещо поразително: хората могат надеждно да преценят дали някой е богат или беден, само като гледат лицето му

За целите на своето проучване изследователите групират студенти доброволци според доходите на семействата им: в едната група са хора с доход под 60 000 долара (53 000 евро) годишно, а в другата - такива, които печелят повече от 100 000 долара (88 000 евро) годишно. Студентите са заснемани с безизразно изражение.

След това трета група участници в проучването е помолена да разгледа снимките и да прецени според собственото си усещане кои от хората са богати и кои бедни. Резултатите са изненадващи: правилните отговори са с честота, която не може да бъде обяснена със случайността.

Заможните са предпочитани при кандидатстване

Но това не е всичко: професор Никълъс Рул и студентката Тора Бьорнсдотир дори са доказали, че хората, които изглеждат заможни, са предпочитани при кандидатстване за работа.

Това е възможно, защото според изследователите преживяванията, които човек има, остават върху лицето му в зряла възраст. Ако погледнете жена, която винаги е била щастлива, автоматично приемате, че тя трябва и да е богата.

Учените също така са разбрали как успешно да попречат на хората да разпознаят дали някой има много пари - това е възможно само с безизразно изражение на лицето. Ако хората се усмихват или показват емоции, проучването се проваля.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах