сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Намериха игра на 4000 години

11.2.2019 г.

Малко са нещата, които никога не излизат от мода – сред тях попадат и настолните игри.

Забележителна находка от Азербайджан доказва, че това занимание е било популярно още преди няколко хилядолетия, съобщава се в доклад, публикуван от American Schools of Oriental Research.

В многобройни пещери в древния Близък Изток, в това число Египет, Месопотамия и Анадола са открити подобни дупки в стените на пещерите. Досега археолозите знаеха за тях, но нямаха представа, че те са част от игра. Британски археолози обаче намерили подобни дупки недалеч от гробницата на египетския фараон Аменемхет IV, който живял през XVIII в. пр.Хр., както и парчета от игра с форма на животни.

Тази находка подсказва на Уолтър Крист от Американския природонаучен музей в Ню Йорк да изучи област в националния парк „Гобустан“ в Азербайджан, където открива следи от древната игра, сега наречена „58 дупки“.

Пещерните рисунки в съседство сочат, че следите са на около 4000 години от времето, когато тази част от Азербайджан е била обитавана от номади животновъди.

Играта от Азербайджан е вероятно още по-стара от тази, намерена в гробницата на фараона. Неясни обаче остават правилата по които тя е била играна. Зарове не са били открити.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах