сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Жива верига на границата с Мексико срещу незаконните имигранти

11.2.2019 г.

Група американци, подкрепящи изграждането на стена по границата с Мексико, сформираха жива верига на граничната бразда между Ел Пасо и Сиудад Хуарес, съобщава Ройтерс.

Протестът се проведе на фона на хилядите мигранти от Централна Америка, които от седмици са блокирани на границата в очакване да бъдат допуснати в САЩ. Протестиращите се събраха на отсечка от границата, където сега съществуващата бариера свършва, и призоваха за продължаване на изграждането на съоръжението. Очаква се американският президент Доналд Тръмп да пристигне в Ел Пасо в понеделник, където по-късно вечерта е свикан мащабен протест.

Междувременно мерките за сигурност остават засилени на изток от Пиедрас Неграс, където около 2000 мигранти са блокирани в очакване да преминат в Тексас. Те са настанени във временен подслон, където са охранявани от военни. Мнозина от тях търсят път към САЩ, но има и такива, получили легални документи в Мексико, които се надяват да започнат работа по легален път.

Американският президент Доналд Тръмп втвърди позицията си по въпросите на миграцията, и по точно срещу кервана с мигранти. Той иска да прекрати политиката на даване на убежище на мигранти, които пресичат американо-мексиканската граница нелегално, като търси нови начини да блокира достъпа на хората, пътуващи в керваните от Централна Америка, до САЩ. Към момента огромно множество хора очаква на мексиканска територия разглеждането на молбите им за убежище. / БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах