сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Световните лидери в действие

3.12.2018 г.

Бил Гейтс и Кристалина Георгиева полагат усилия светът да се адаптира към климатичните промени

В Бангладеш, ниско разположена и уязвима от годишните наводнения страна, фермерите замениха отглеждането на пилета с отглеждане на патици, защото те могат да плуват.

Във Филипините, където половината от мангровите гори са унищожени, биолозите презасаждат дърветата, за да създадат защитен ландшафтен щит срещу смъртоносните тайфуни. Преплитането на мангрови корени забавя движението на приливните води, като намалява опустошенията от бурите.

 

Тези усилия са предприети, за да се ограничат щетите от промените в климата. Днес световните лидери заявяват, че е време да направим много повече.

Доскоро се твърдеше, че последствията от промените в климата ще ни засегнат в далечноно бъдеще. Обикновени хора, включително тези, които живеят в крайбрежните зони, смятат, че не е нужно да се притесняват, защото природна катастрофа няма да се случи в техния живот.

 

Климатичните промени обаче се случват и всяка година струват милиарди долари. Без да се адаптира към тази нова реалност, светът ще се изправи срещу нарастващи разходи за бедствия, които излагат на риск икономическия растеж, здравето и дори оцеляването на някои места по света. Според Световната банка екстремните метеорологични събития до 2030 г. може да причинят крайна бедност на 100 милиона души.

Коалиция, ръководена от милиардера Бил Гейтс, бившия генерален секретар на ООН 
Бан Ки Мун и главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева,
даде старт на Глобална комисия за адаптиране, за да се намалят щетите.


„Без неотложна адаптация и действие рискуваме да изгубим храната, енергията и водната ни сигурност за десетилетия напред“ – заяви Ки Мун.

Новата група си е поставила двугодишна задача и възнамерява да увеличи финансирането и да намери практични решения – като замяната на отглеждането на пилета с патици в Бангладеш. Комисията включва 28 политически лидери от 17 държави.

В момента сме в голям риск – каза в изявлението си Бил Гейтс. – Нуждаем се от политики, които да помогнат на уязвимите групи от населението да се адаптират. Трябва да им гарантираме, че правителствата... подкрепят иновациите и помагат за постигането на този голям напредък на... местата, които имат най-голяма нужда.“

 

В продължение на една година комисията ще определи най-добрите начини за адаптация и ще представи плана си на срещата на върха на ООН през 2019 г.

Кристалина Георгиева заяви: „Ние сме последното поколение, което може ефективно да 
промени хода на климатичните промени, и първото, което трябва да живее с последствията.
И в същото време трябва да се адаптираме към промените“.

 

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах