сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Черната кутия на Lion Air е открита

3.12.2018 г.

Черната кутия на Lion Air разкрива колко отчаяно пилотите са се борили с компютрите, за да предотвратят разбиването на самолета

The New York Times съобщи за внезапен напредък в разследването на катастрофиралия 
самолет Lion Air Airbus Boeing 737 Max 8, който се разби край остров Ява на 29 октомври.
При катастрофата загинаха всички 189 души на борда.

Вестникът се позовава на информация от възстановеното записващо устройство, което съхранява всички данни от полета на самолета, известно още като черната кутия.

Данните в доклада показват колко усилено двамата пилоти са се борили, за да задържат самолета във въздуха. Според The New York Times пилотите са имали проблем с повредената автоматична система за преодоляване загубата на скорост.

 

Данните, изглежда, са в подкрепа на първоначалната теза: система, наречена MCAS, насочва самолета към земята, защото съдържа неточни данни от корпуса. Целта й е да предотврати изместване на носа на самолета надолу.

Инцидента се случи само няколко минути след излитането на самолета от столицата на Индонезия Джакарта към остров Бали.

Очевидно некоректното предаване на данни е започнало още със самото излитане. След като самолетът достига необходимата надморска височина, нещо се обърква и пилотите са се борили „на живот и смърт“ с новата автоматична система.

 

Веднага щом полет 610 е във въздуха, кокпитът започва да се тресе. По време на 13-минутния полет пилотите 24 пъти се опитват да изключат автоматичната система и да си върнат контрола върху самолета, докато накрая той се разбива в морето с около 725 километра в час.

Председателят на комисията по въздухоплаване на индонезийското правителство Нуркаио Утомо заяви: „Пилотите се бореха до края. Въпреки че неколкократно издигаха самолета, не са ясни причините защо не изключиха автоматичната система“.

 

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах