сп. National Geographic - Декември 2018
National Geographic KIDS - Декември 2018

Музеи, посветени на храни и напитки

3.12.2018 г.

В тези музеи, посветени на различни видове храна, могат да ви потекат лигите.

от екип на National Geographic

Вероятно няма по-добър начин да изследвате една култура от това да опитате храната и напитките. Ето 10 места, от различни краища на света, на които да се насладите:

1. Светът на Coca-cola; Атланта, Джорджия

Тук от стъклен тунел можете да наблюдавате бутилиращата фабрика и да опитате над 60 продукта на Coca-cola. Също така могат да се видят реклами от 1905 година насам и галерия, свързана с поп-културата. Повечето от експонатите са с рекламна насоченост, но има и част посветена на неуспешния опит да се наложи продуктът New Coke през 1985 г.

 2. Музей на хляба; Улм, Германия

Този музей представя историята на хляба. Тук истински самуни няма, но може да видите инструментите, които са били ползвани за направата им. Има галерия с творби на Пикасо и други майстори, както и експонати свързани с религиозното значение на хляба.

3. Сладоледена фабрика Ben & Jerry’s; Уотърбъри, Върмонт

Тук може да видите как гигантски машини разбъркват основните съставки, как се добавят парченца шоколад, плодове, карамел или ядки и как се пълнят кофичките с готовия сладолед. Ще имате възможност да опитата „вкуса на деня“. Преди да си тръгнете може да се разходите из „Гробището на неуспелите сладоледи“, където са увековечени не толкова харесваните вкусове.

4. Музеят на оризовите спагети „раумен“; Йокохама сити, Япония

Този тематичен парк-музей е посветен на всичко, свързано с „раумен“ – популярно японско ястие с оризови спагети. Изложбата разказва за производството на този вид оризови спагети и представя колекция от приспособления, свързани с традиционното ястие. На долните етажи може да се види възстановка на улиците на Токио от 1958г., годината, в която са били изобретени нуделсите, с магазини, барове и ресторанти.

5. Музей на салама и червения пипер, Сегед; Сегед, Унгария

Сегед се намира в югоизточната част на Унгария и е водещ производител на салам и червен пипер. Компанията Pick отваря врати тук през 1869 г., а червен пипер се произвежда в града от средата на XVIII в. На територията на фабрика Pick има музей, който разказва за историята и производството и на двата продукта.

6. Музей на чилито (Museo del Peperoncino); Майера, Италия

Чилито (peperoncino) е толкова важно за Калабрия, че се слага дори в десерти като crostata del diavolo (дяволски сладкиш). Музеят на чилито в Майера се намира в херцогския дворец и е основан от „Калабрийското дружество на чилито“. В него могат да се видят картини и мостри от около 150 вида чили. През септември тук празнуват фестивал посветен на чилито.

7. Национален музей на горчицата; Мидълтън, Уисконсин

Музеят е основан през 1986 г. и в него има колекция от над 3000 вида горчица от различни краища на света, наред с предмети като древни съдове и стари реклами. Има изложба, обясняваща как се прави горчицата. В магазина можете да пробвате различни видове и да закупите любимия си.

8. Алиментариум; Веве, Швейцария

Във Веве се намира централното управление на хранителния гигант Нестле.  Алиментариумът има изглед към Женевското езеро и представя историята на компанията от 1867 г. досега, но освен това има отдели посветени на готвенето, храненето, историята на хранопроизводството, сетивата и процеса на храносмилане.

9. Музей на какаото и шоколада; Брюксел, Белгия

Този музей на насладата предлага множество възможности да опитате и да помиришете различни видове шоколад, както и да проследите различните етапи от неговото производство. Изследвайте историята на шоколада от нейното зараждане в културата на ацтеките до наши дни, в това число и употребата на шоколада за козметични цели.

10. Музей на чая и кафето; Лондон, Англия

Лондон отдавана има традиции в търговията с чай, а през XVII век кафенетата са били важни центрове на социалния живот. Тук има и чайна, където се поднасят различни напитки.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах