сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Световният политически елит отбеляза 100 години от края на Първата световна война

11.11.2018 г.

Френският президент Еманюел Макрон призова десетките световни лидери, които се събраха в Париж за възпоменателната церемония по повод 100-годишнината от края на Първата световна война, да изградят един обединен фронт в битката за мир, съобщава АФП.

„Нека да изграждаме надежда, а не взаимно да всяваме страх”, заяви държавният глава пред Триумфалната арка в самото сърце на френската столица. В близо 20-минутната си реч Макрон призова световните лидери да се борят срещу „изолацията, насилието и господството”.

„Заедно можем да се изправим срещу заплахите като глобалното затопляне, унищожаването на природата, бедността, глада, болестите, неравенството и невежеството”, категоричен бе Макрон. След като през последната седмица обиколи бойните полета в Северна Франция, той заяви пред държавните и правителствени ръководители от над 70 държави по света, че „кръвопролитията не бива да се забравят и 100 години по-късно белезите, оставени от тях все още са видими по лицето на земята.”

Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега бяха сред лидерите почели с присъствието си мемориалната церемония. Двамата предпочетоха да пристигнат с кортежи пред Триумфалната арка, докато други лидери, сред които канадския премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел придружиха Еманюел Макрон от Елисейския дворец по „Шанз Елизе” пеша под лекия дъжд.

По време на церемонията символично бе запален Вечният огън на гроба на Незнания войн, намиращ се под сводовете на Триумфалната арка. През втората част на деня в изложбения център Гранд-ал в парка Ла-Вилет се откри Парижкият форум на мира. В него участници са държавните и правителствени глави, ръководителите на неправителствени организации. Срещата има за цел да представи нови предложения, които да намалят напрежението в света. / БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах