сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

В Египет откриха гробници с мумифицирани животни

11.11.2018 г.

Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района на некропола Сакара, намиращ се в околностите на Кайро.

Сензационната находка беше обявена от министъра, отговарящ за древните паметници Халед ал-Анани. В Сакара са открити три гробници от епохата на Новото царство /около 1570-1070 г. до новата ера/ и четири от Древното царство /2780-2263 г. преди новата ера/. „Гробниците от епохата на Новото царство са използвани за погребването на мумифицирани котки“, каза ал-Анани. Той добави, че там най-вероятно са погребвани котки, които са живеели и служили в храмовете.

Открити са няколкостотин мумифицирани тела на животни. В отделен саркофаг са намерени и стотици мумифицирани скарабеи, открити са мумии на кобри, крокодили и лъвове. Новите открития ще бъдат изложени за посетители от 15 ноември в музея, намиращ се в района на Сакара. Изложбата ще продължи един месец.

Халед ал-Анани обеща, че до края на тази година ще бъдат обявени две нови важни археологически открития, които са направени наскоро в Египет. В археологическия комплекс Сакара в околностите на египетската столица се намира един от най-древните некрополи. Първите погребения там датират още от епохата на Първата династия фараони /XXXI — XXIX век до нашата ера/. Един от най-прочутите паметници на Сакара е стъпаловидната пирамида на Джосер. /РИА „Новости“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах