сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Животът през старите фотографски плаки на Крум Савов

7.11.2018 г.

Родопите са си същите, очертанията на хребетите не се променят, нито стръмнините. Хората, обаче, са различни. Особено когато са застанали пред обектива на майстор- фотограф.

Асеновград е градът, в който е живял до края си - през 1949 година, един от най- големите български фотографи. Неговото творчество заслужава да бъде изучавано, защото е съизмерно със световните постижения в началото на XX век. Роден в многодетно семейство в смолянското село Устово и останал сирак на 6 години, Крум Савов отраства не къде да е, а в дома на Стойо Шишков- човекът, превърнал Родопите и хората му в своя кауза. Това се предава и на момчето, което открива своя начин да гледа на света в столичното фотоателие, където попада като чирак. Завършил е Картографския институт, а необикновен късмет с билет от лотария, закупен след изпита по фотография се превръща в оня мечтан шанс от съдбата, която понякога съвсем директно те поставя в посоката, в която си най- добър.

През 1922 година Крум Савов открива фотографско ателие в Чепеларе, но за разлика от колегите си от другите градове, не засяда в него постоянно. Понесъл камерата, купена от странство и статива, той непрекъснато обикаля родопските села и снима. Хората на неговите фотографии не са в обичайните вдървени пози със застинали физиономии, каквито са най- често спомените от оня период-Крум Савов прави репортажни снимки, разчупва дистанцията от обектива, портретите му са живи и искрени. Всяка негова снимка разказва история и тя може да се прочете в израженията, погледите, жестовете, позицията на ръцете.

По повод Деня на будителите тази година Асеновград почете своя съгражданин с паметна плоча на къщата, в която не само е живял и работил, но и създал и движил земляческо сдружение „Родопска културна дружба „Рожен” .

Неговите снимки илюстрират сп. „Родопски напредък”, издавано през 1903 година, сами по себе си са теми на броя, а за да бъдат отпечатани, плаките му са изпращани за обработка в Прага. Крум Савов не снима само в Родопите, той обикаля и запечатва мигове от Копривщица, Клисура, Карлово, Казанлък, Беломорието. В изложбата, подредена пред градската библиотека в Асеновград има и част от забележителните му фотографии, отличени на Международното изложение в Лиеж, Белгия, през 1912 година. Като че най- популярната му снимка е „Столетникът и неговата майка” и „Родопски гайдар”.

В присъщия си репортажен стил в изложбата виждаме и серия снимки на занаяти, отдавна останали в миналото, обичаи, сватба, помен. В кадър са и родопските комити, войниците от 21-ви пехотен полк. През Балканската и Първата световна война Крум Савов се превръща във военен фотограф и оставя наистина ценни спомени. По- късно е свързан с историята на Роженския събор, когато са отваряли границата и от двете и страни на прочутите ливади са се събирали огромни родове. Безценни са тези фотографии, съхраняващи се днес в Историческия музей в Асеновград. Сякаш си влязъл в машина на времето и усещаш в непосредствената му реалност света наоколо преди повече от век. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах