сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Простото решение за климатичните промени

27.9.2018 г.

Въпросното решение за климатичните промени се обсъжда от няколко години насам. Според някои то би било особено ефективно и сравнително евтино. Проблемът е, че е доста противоречиво.

Сметката е проста: колкото повече хора живеят на планетата, толкова повече ресурси ще ни бъдат необходими и толкова по-голямо влияние ще оказваме върху околната среда. Ами ако се постараем да се раждат по-малко деца? Ако средствата за контрацепция бъдат направени по-достъпни в световен мащаб?

Това предлага Джейсън Бремнер от Американската Служба по статистика на населението. „При семейното планиране никога не се изтъква положителният ефект върху климатичните промени“, каза Бремнер по време на конференция. Обединените нации са изчислили, че до края на века световното население може да стигне до над 10,9 милиарда.

Ако всяко семейство има с едно дете по-малко?

Изследователите Сет Уайнс от Лундския университет и Кимбърли Никълъс от Университета на Британска Колумбия публикуват изследване според което, ако всяко семейство има с по едно дете по-малко ще има и много по-малко емисии. Подобен подход логично се свързва с термина „контрол на населението“. В Китай например политиката за едно дете в семейството съществува от десетилетия, но тя е довела до много аборти и дисбаланс в съотношението момчета/момичета.

Райнер Клингхолц, председател на Берлинския институт за население и развитие разглежда предложението на учените доста критично. Той споделя пред Deutsche Welle, че средният брой деца на семейство трябва да бъде 2,1, за да се запази баланса сред населението. В Европа към момента обаче се раждат средно 1,5 деца в семейство.

Клингхолц предлага да се повлияе върху процента на раждаемост в Африка посредством образование и икономическо развитие. Темата продължава да бъде чувствителна.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах