сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Как да ви харесат: 11 психологически трика

25.7.2018 г.

Понякога ни се ще да се сближим повече с хората около нас – било то с колега или някой от фитнеса. Ето няколко изпитани трика как околните да ви харесат.

1. Копирайте ги
Това е проста стратегия наречена „отражение“. Опитайте се да копирате езика на тялото, жестовете и изражението на партньора с когото говорите. Този „ефект на хамелеона“ е документиран от Нюйоркския университет през 1999 г.. В проведено проучване, 78-те участници харесали повече онези партньори, които имитирали тяхното поведение.

2. Прекарвайте повече време с тях
Хората са склонни да харесват неща, които познават. През 1950-те Институтът по технология в Масачузетс установява, че студентите са по-склонни да се сприятеляват с онези, с които живеят, отколкото със студенти, които живеят по-далеч.

Според проучване на Университета в Питсбърг студентите харесват повече онези, които посещават лекциите по-редовно, отколкото онези, които не идват, дори и изобщо да не са общували с тях. Тези резултати говорят, че самото прекарване на време заедно ни кара да харесваме хората.

3. Правете комплименти
Хората асоциират с вас прилагателните, които използвате да опишете някого. Това явление се нарича „спонтанно предаване на черти“, пише Гретчен Рубин в книгата си „The Happiness Project“. Онова, което казвате за околните влияе на начина по който другите виждат вас.

Това се отнася както за положителните, така и за отрицателните коментари. Ако представите някого като щедър и дружелюбен, хората ще помислят, че и вие сте такъв. Ако злословите зад гърба на хората, приятелите ви ще асоциират отрицателните  черти с вас.

4.Бъдете в добро настроение
Другите подсъзнателно усещат как се чувствате, установява проучване на университета в Охайо и Хавайския университет. Така че, ако искате да направите другите щастливи, постарайте се да покажете своите положителни чувства.

5. Бъдете топлосърдечен и компетентен
Хората оценяват другите въз основа на два критерия: топлина и компетентност, твърди психологът Сюзън Фиск. Когато сте дружелюбен, хората да ви се доверяват, а високият икономически статус и доброто образование допринасят за уважението на другите към вас.

Психологът Ейми Къди вярва, че е по-важно, особено в бизнес средите, да бъдете първо топлосърдечни, а след това компетентни.

6. Грешете понякога
Хората харесват другите повече, когато правят грешки. Признайте, че не сте съвършен, бъдете по-земен. За първи път този аспект е изследван от учения Елиът Арънсън.

7. Акцентирайте върху общите ви ценности
Хората харесват много повече онези, които споделят тяхното мнение, установява проучване на Теодор Нюкъм. В своя експеримент изследователят измерва отношението на участниците в проучването към спорни теми като секс и политика, след което ги оставя да живеят заедно. В крайна сметка участниците харесвали повече онези съквартирани, които имат сходни на техните виждания по разглежданите теми.

Така че, ако искате да изградите добра връзка с някого търсете общи гледни точки.

8. Докосвайте ги от време на време
Потупване по рамото или докосване на ръката скъсява дистанцията. В проучване проведено във Франция, което Леонард Млодинов цитира, мъже заставали на улицата и заговаряли жени. Те жънели двоен успех, ако при разговора докоснат рамото на жената.

В американско проучване, проведено сред сервитьорки, се оказало същото. Когато небрежно докосвали ръката на госта, докато плащал сметката, те получавали много по-голям бакшиш от останалите.

 9. Споделете някаква тайна
Един от най-добрите начини да изградите връзка е като разкриете нещо за себе си. Проучване, проведено от университета Stony Brook, доказва, че студенти, които обменят лична информация вместо общи приказки се сближават много повече.

10. Бъдете забавен
Хуморът играе голяма роля, когато говорим за идеален партньор или приятел, доказва проучване на два университета - Illinois State University и California State University. Проучване, проведено сред 140 китайци, стига до извода, че хората, които са особено морални не са толкова популярни сред своите колеги.

11. Оставете другите да говорят за себе си
Неотдавна изследователи от Харвард стигнали до извода, че когато говорим за себе си се чувстваме по подобен начин както когато ядем, харчим пари или правим секс. Това означава, че ако искате някой да ви хареса, трябва да го оставите да говори, вместо да разтягате локуми за себе си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах