сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Заплашва ни необратимо възраждане на СПИН

23.7.2018 г.

В Амстердам бе дадено начало на световна конференция за СПИН, която е под знака на звездната подкрепа на активистите Елтън Джон и принц Хари в битката срещу епидемията.

Хиляди делегати - изследователи, активисти, организатори на кампании и хора, живеещи с вируса убиец - пристигнаха за 22-рата Международна конференция по въпросите на СПИН, на фона на предупрежденията, че може би сме на прага на необратимо възраждане.

През последните дни експертите предупредиха, че новите инфекции с ХИВ, макар и като цяло да са снижени, са се увеличили в някои части на света, тъй като глобалното внимание е намаляло и финансирането е снижено. Според тях, прекалено острото фокусиране върху потискане на вируса може би е отклонило вниманието от основните програми за превенция, като например разпространението на презервативи. С това вирусът, причиняващ СПИН, е увеличил разпространението си сред уязвимите групи.

„Окуражителното намаляване на новите ХИВ инфекции в продължение на около десетилетие, вдъхнови някои да заявят, че сме близо до контролиране на СПИН“, заяви миналата седмица Питър Пиот, вирусен изследовател и основател на организацията „UNAIDS“. „Въпреки това няма абсолютно никакви доказателства в подкрепа на това заключение“, настоя той и предупреди: „Слуховете за край на СПИН са породили опасно успокоение“.

Докладът на „UNAIDS“ разкри все още дълъг и труден път напред, въпреки че съобщи за цялостен спад в новите инфекции и смъртни случаи от СПИН и рекорден брой хора, подложили се на животоспасяваща антиретровирусна терапия (АРТ). На конференцията, която ще продължи пет дни, присъстват около 15 000 делегати - включително знаменитостите Чарлийз Терон и Кончита.

Атакуващият имунната система ХИВ вирус е заразил близо 80 милиона души от началото на 80-те години на миналия век. Повече от 35 милиона са загинали. Днес данните показват, че процентът на инфекциите се е увеличил в около 50 страни и повече от два пъти в Източна Европа и Централна Азия. Основна причина е инжектирането с наркотици в много страни, включително Русия, излагайки на риск от заразяване чрез споделяне на игли. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах