сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Откъде идва „i“ в iPhone

23.7.2018 г.

Малката буква „i“ вероятно ще се превърне в една от най-важните в съвременния свят. Но за някои все още е загадка какво точно означава, съобщава Independent.

Буквата „i“ се появява в дълъг списък от продукти на марката Apple. Обикновено я използваме като съкращение за „Internet“. Но не само. Историята е малко по-сложна.

Раждането на съвременния Apple

Буквата „i“ за първи път се появява през 1998 г. с въвеждането на iMac. Това е раждането на съвременнта империя Apple, която се превръща в най-ценната компания в света и разработва много хитови продукти за изминалото десетилетие и половина.

Съоснователят на компанията Стив Джобс забелязва, че потребителите на iMac преди всичко съфрират в интернет и затова много започва да държи на „i“. По това време интернетът набира популярност. Затова iMac-ът трябва да има една основна цел: „Да отведе хората при интернет – бързо и лесно“, бил убеден Джобс. Но това не е цялата история. Джобс, верен на стила си, прави асоциации с определени думи, започващи английското „i“: индивид, инструкитрам, информирам и инспирирам.

Кук маха „i“-то

Буквата „i“ означава и още много неща, казва Джобс в ключов момент от завръщането на Apple: „Ние сме компания за персонални компютри. Този продукт е идеален както за мрежово използване, така и красив сам по себе си“.

Apple искат да завладеят и образователния пазар, казва Джобс, iMac-ът би бил идеален продукт за „инструкции“. След шумния успех Джобс включва „i“ в буквално всички имена на продукти - както софтуерни, така и хардуерни. През 2007 г. на пазара се появява първият мобилен телефон. Името му е ясно още от самото начало: iPhone.

След като през 2011 г. Джобс умира от рак, неговият наследник Тим Кук се отказва от практиката да използва „i“-то: новите продукти получават представка Apple - Apple TV и Apple Watch.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах