сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Удължиха проучването на откритата в центъра на Пловдив Триумфална арка

23.7.2018 г.

През май тази година при изкопни работи в частен имот в центъра на Пловдив бяха открити добре запазени останки от Триумфална арка.

Влиятелни световни медии отразиха събитието. Един месец археологическият екип - Елена Божинова и Камен Станев, установяваха и други интересни находки – добре запазена антична улица, надпис на древногръцки, възхваляващ император Диоклециан, керамика, архитектурни елементи. Тук откриха и човешки останки, свидетелства от времето на готското нашествие през 251 г. след Христа и вплетени в страшна история за тройно убийство.

Срокът на проучването на обекта бе удължен с още девет дни, като целта е да се доразкрие южният пилон на арката и да бъдат вдигнати падналите на древната улица архитектурни елементи. Голяма част от обекта се намира под тротоара на централния булевард " Цар Борис Трети Обединител", така че проучването продължава в рамките на разкрития и досега частен имот. Подобна арка, но не така добре запазена, има на Източната порта в Пловдив, само в града под тепетата са открити подобни съоръжения в цяла България. След финала на разкопките ще се прецени каква част да бъде показана. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах