сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Защо успешните хора са депресирани?

19.6.2018 г.

Защо очевидно изключително преуспели хора често страдат от депресия? Подхранва ли депресията успеха – или преуспелите хора изпадат в депресия?

Комедиантът Джим Кери, един от най-високо платените актьори през 90-те, на няколко пъти открито говори за депресията си. „Джим Кери бе и образ, който играех. Защото смятах, че хората биха харесали човек, който не се тревожи.“ Но точно това е пътят към депресията: „Когато сте в депресия тялото ви казва, майната  ти, не искам повече да играя тази роля.“

Певицата Лейди Гага, актрисата Кристън Бел, звездата Дуейн Джонсън открито са признавали, че са имали периоди на депресия. Ейбрахам Линкълн също е страдал от такава.

В книгата си A First-Rate Madness американският психиатър Насир Гаеми подчертава противоречивата теза, че единствено умствено нестабилните хора ги бива да се справят в кризисни ситуации. „Когато светът започне да ни се изплъзва, онези лидери, които са „психично болни“ се справят най-добре.“

Той пише, че Махатма Ганди и Уинстън Чърчил са страдали от депресия и че именно тези депресивни състояния са провокирали лидерските им умения.

Някои успешни хора, като основателят на „Върджин“, Ричард Брансън твърдят, че черпят сили от травми, преживени в детството. Хората, които идват от разбити семейства често твърдят, че са се заклели децата им да имат по-добър живот. Това не е пряко свързано с депресията. Но е доказано, че травми в детството може да доведат до депресии в зряла възраст.

Дори и да има връзка между депресията и успеха, повлияните от нея са изправени пред факта, че успехът не облекчава симптомите на депресията.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах