сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Умът ни е поразителен!

19.6.2018 г.

Можем да регистрираме, обработваме и съхраняваме невероятно количество информация. За съжаление повечето от нас не успяват да стигнат до него отново.

Колко често ни се случва да сме в магазина и да забравим половината от нещата, които сме искали да купим, защото сме си забравили списъка у дома? За вторник ли имахме час при фризьора, кога ни беше часът при зъболекаря? Как се казваше новият ни колега?

Ако следите сериала „Шерлок“ с Бенедикт Къмбърбач в главната роля, вероятно вече завиждате на едно от качествата на детектива: неговата памет. Невероятният следовател помни всеки един детайл от всеки случай и може да го възпроизведе тогава, когато му потрябва. Тактиката с която го постига се нарича „дворец на паметта“.

„Дворецът на паметта“ е наистина дворец. Трябва да си го представите с всичките му помещения и ъгълчета. Там прилежно можете да подредите спомените си и да ги извикате тогава, когато ви потрябват. Тази стратегия не е нова. Тя е най-малко на 2000 години и води началото си от Древен Рим и гръцките училища по риторика. Идеята е да свържете ключови думи с конкретни места (методът на Локи) и да запомните тези места в определен ред.

Изграждането и използването на „дворец на паметта“ изисква тренировки. Но си заслужава усилието и е много практично.

Как да си построите свой дворец

Не е нужно да избирате голям и труден за управление дворец. Най-успешни са практиките при които намисляте място, което познавате, например апартаментът ви. Не е нужно да имате безброй стаи – достатъчно е да си представите всяко чекмедже и етажерка.

Като цяло картини се помнят по-лесно отколкото сухи факти. Колкото по-жива и необичайна е картината, толкова по-лесно ще я запомните. Да предположим, че имате нови колеги и трябва да запомните имената и лицата им. Томас може да асоциирате с домат, а Ана – с ананас. За да свържете имената с лицата трябва просто да изберете някоя характерна черта, като голям нос или големи уши. Томас например може да балансира домат върху големия си нос, Ана има толкова големи уши, че може да носи ананаси като обици. Преувеличението ще ви помогне по-лесно да запомните контекста. Най-накрая се разходете мислено из дома си и най-вече кухнята, където слагате доматите и ананасите. Ако забравите имената на колегите, просто си представете кухнята.

Разбира се това може да направите и с всякакъв друг вид информация – като исторически данни например. Не можете да запомните кога е започнала Френската Революция? Ето как може да свържете образи и данни: революцията е започнала когато аристокрацията се е изправил срещу седем, осем или даже девет въстанали селяни (1789 г.).

След това сложете информацията там, където искате да я намерите отново, например върху стелажа с френски вина. Ние използваме силата на ума си именно за да се ориентираме по-добре, тъй като целият ни свят е организиран в голямо триизмерно пространство в което знаем къде са доматите и къде е виното.

Започнете с малки упражнения, които постепенно да задълбочите, докато в един момент получите собствен голям дворец пълен със знания и спомени – точно както Шерлок.

Всъщност ние си спомняме неща, на които обръщаме особено внимание. И, по ирония на съдбата, това е ключът към успеха: за да запомним едно нещо, трябва да запаметим няколко други. Разположете тази информация във вашия „дворец на паметта“ :)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах