сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Как да развиваме децата си?

18.6.2018 г.

В продължение на 45 години изследователите търсят общото между подхода на родителите на интелигентите деца към тях– ето какво установяват.

Това е едно от най-дългите изследвания в историята на науката: вече 45 години специалисти изучават над 5000 надарени деца и са убедени, че резултатите могат да повлияят върху развитието на образованието в бъдеще.

 „Без значение дали ни харесва или не именно те развиват обществото ни“, казва психологът от Университета „Дюк“, Джонатан Вай. „Децата, които принадлежат към онзи 1% на върха, често се превръщат в нашите знаменити учени и академици, нашите бизнес лидери, съдии и милиардери.“

Изследването наречено Study of Mathematically Precocious Youth (SMPY) е инициирано през март 1972 г. от Джулиан Стенли от Университета Джон Хопкинс. В него първоначално са включени 450 умни деца на възраст между 12 и 14 години.

Дарбите са вродени и трябва да се развиват

Том Клайнс, журналист и автор, обяснява  в списание Nature, че това е първото академично стандартизирано изследване на таланта. След пет години броят на участващите деца значително нараснал, като развитието им било проследено и след завършване на училище.

Резултатите от проучването, което все още продължава, са описани в над 400 доклада и множество публикации. Особено изненадващата е констатацията, че всеки един човек може да стане виртуоз в която и да е област, стига да вложи достатъчно усилия.

Мнозина амбициозни родители настояват за обучение на децата в умения, които самите те считат за правилни и важни. Ключът обаче е да позволим на децата да следват собствените си интереси. Това увеличава шансовете им за успех многократно. В този случай това децата усещат, че са постигнали нещо на ранна възраст, което значително допринася за интереса към ученето в бъдеще.

 Ето няколко съвета, които може да се окажат полезни за родителите:

 1. Четете на децата си

Специалистите съветват да четем на децата още от ранна възраст. Това тренира разбирането им, любопитството и подхранва интереса към ученето.

 2. Говорете с тях

Комуникацията е също много важен фактор. Родителите трябва да говорят с децата си от ранна възраст, защото това оказва положителен ефект върху развитието на езиковите им умения.

3. Не е нужно да купувате скъпи играчки

Простите играчки, като дървените например, развиват креативността у малките деца. Играта изисква повече изобретателност, и автоматично развиване на важни умения в бъдеще.

Изследователите установили, че родителите на много умните деца успяват да  разпознаят и развият талантите на децата си, вместо неправилно да преследват своите собствени цели.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах