сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Как се е променила бедността в света от 1990 г. - оптимисти ли сме?

5.6.2018 г.

Само един процент от запитаните отговарят правилно на този въпрос, поставен от Бил Гейтс.

Как се е променила бедността от 1990 г. насам:

  • Намаляла е с 50%
  • Намаляла е с 25%
  • Останала е непроменена
  • Покачила се е с 25%

Това проучване е инициирано от американския предприемач Бил Гейтс, който е изключително изненадан от резултатите. Целта му не е била да тества познанията на хората, нито тяхната интелигентност, а нещо друго: начинът по който гледаме към бъдещето.

Бил Гейтс стига до извода, че човечеството е изключително песимистично настроено. Около 70% от хората, на които задали въпроса „Как се е променила бедността от 1990 г.“, смятат, че бедността се е покачила с 25%. Вторият най-често срещан отговор е, че бедността е останала на нивото от 1990 г. Доста по-малко хора – едва 11% – смятат, че бедността е спаднала с 25%.

Шокиращият факт е, че само един процент от хората са посочили верния отговор: а именно, че бедността е спаднала с повече от 50%. Гейтс стига до безмилостния извод: хората са ужасни песимисти.

Всъщност от 1990 г. има много успешни практики свързани с елиминирането на бедността, особено в развиващите се страни. Болестта детски паралич почти напълно е изкоренена, а процентът на бедност продължава да намалява. Вместо два милиарда души, живеещи в абсолютна бедност през 1970-те, сега броят им е 700 милиона.

Оптимизмът е ключът към успеха

Не бива да губим надежда за едно по-добро бъдеще. „Особено важно е да запазим оптимизма си, когато срещаме разочарование“, казва Мелинда Гейтс. „Оптимизмът не значи да вярваме, че всичко ще се оправи, оптимизмът е вярването, че ние можем да подобрим нещата“, добавя тя, имайки предвид поставения от Гейтс въпрос. Защото единствено когато хората се учат да гледат по-оптимистично в бъдеще те са готови да поемат нещата в свои ръце и да бъдат различни от останалите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах