сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Какво преценяваме, когато видим някого за първи път

14.5.2018 г.

Психолозите го наричат анализ на „тънките отрязъци“: няколко мига след като срещнем нов човек, вече сме го е преценили – от социалния статус до неговата интелигентност и сексуален живот.

Въз основа на следните девет неща преценяваме хората за броени секунди:

1. Може ли да им се доверим?

За части от секундата решаваме дали може да вярваме на някого или не. Изследователи от Принстънския университет стигат до този извод с група от 100 студенти. Те трябвало да оценят редица качества у актьори, съдейки по лицата им, за милисекунди. Друга група трябвало да направят същото, но разполагали с достатъчно време. Докато при другите характеристики имало разминаване, преценката дали може да се доверим съвпадала и при двете групи.

 2. Каква е репутацията им?

Холандско проучване доказва, че възприемаме за по-високостоящи хората, които носят дрехи от Lacoste и Tommy Hilfiger в сравнение с онези, които не носят маркови дрехи.

3. Хетеро или хомосексуален?

Хората могат да интерпретират нечия сексуалност за части от секундата.  „Бързото и точно определяне на човешката сексуалност е показател за бързия и ефективен механизъм чрез който възприемаме характера на другите“ пишат авторите на проучването Никълъс О. Рул и Налини Амбади.

4. Умни ли са?

Проучване от 2007 г. проведено от Университета Меримаунт в Калифорния и оглавено от професор Нора А. Мърфи доказва, че гледането на събеседника в очите е знак за интелигентност. „Гледането в очите по време на говорене е важно поведение“, пише тя. „Това е тясно свързано с коефициента на интелигентност.“

Дебелите очила и изразителната реч също допринасят за тази преценка.

5. Какъв е сексуалният им живот?

Британско проучване установява, че жените с татуировки се считат от останалите за по-малко привлекателни, пият повече алкохол и са по-разкрепостени в сексуално отношение от нетатуираните жени.

„Британците считат, че жените с татуировки притежават качества типични за мъжете като склонност към алкохола, спорта, бързите коли и мъжки списания“, пишат авторите на проучването.

6. Доминантни ли са?

Голата глава е не само красива, но и символ за влиятелност. В проучване на Университета в Пенсилвания се твърди, че „ гологлаавите мъже се считат за по-влиятелни от тези с нормална коса.“  Така че ако косата ви не пада, струва си да я обръснете.

7. Преуспели ли са?

Ако искате да изглеждате успял, шийте костюмите си при шивач. В съвместно британско-турско изследване участниците за секунди е трябвало да погледнат снимки на мъже с костюми, специално ушити за тях и снимки на мъже с костюми, закупени от магазина. Мъжете със специално ушити за тях костюми били счетени за по-успешни.

 8. Ще бъдат ли повишени скоро?

Тук не става въпрос само за статус.  В канадско проучване от 2011 г. на студенти показали мъже-модели с бизнес костюми и такива с по-ежедневно облекло. След това питали студентите как съответния човек би се справил с различен вид работа.

Резултатите били категорични: добре облечените модели не само били счетени за по-заможни, но за тях студентите казали, че имат по-голям шанс да бъдат повишени.

9. Приключенски настроени ли са?

 Хората ви съдят не само по външния вид, но и по начина по който се движите. В проучване на Университета в Дърам, Южна Африка, на студенти показали 26 други тичащи студенти, някои от които по-небрежно, други по-стегнато. След първите направени крачки студентите били готови с преценката си. Тези, които изглеждали по-небрежни били оценени като екстроверти и приключенски настроени, докато по-бързите бегачи били сметнати за невротици.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах