сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Милиардер заравя съкровище за милиони

24.4.2018 г.

Заровеното съкровище е на стойност 2 милиона щатски долара (1,6 милиона евро), но Фен няма представа как тази стойност се е променила с годините.

През 2010 г. американският милиардер Форест Фен предприема две пътувания из САЩ – едното северно от Санта Фе в Ню Мексико, а другото в Скалистите планини.

По време на първото си пътуване колекционерът взел със себе си римски бронзов сандък. По време на второто пътуване взел раница пълна със златни монети, предмети и скъпоценни камъни. Фен казва, че е напълнил сандъка със съкровищата и ги скрил  в планините.  Оттогава насам хиляди златотърсачи се опитват да намерят съкровището. Поне трима от тях са загинали.

Досега никой не е намерил съкровището – поне не е известно

Съкровището все още не е намерено. Това не изненадва 86-годишният Фен. Той казва:
„Трябва да следваш знаците, за да го намериш.“  Указанията как да бъде открито съкровището Фен издава в две книги.

В стихотворение, написано от Фен, се казва, че читателят трябва да започне „там, където топлата вода спира“. В стихотворението има скрити още девет улики. В имейл Фен насърчава читателите: „Препрочитайте бележките, скрити в стихотворението и изучавайте картата на Скалистите планини. Съкровището очаква онзи, който следва указанията.“

Фен винаги е искал да организира търсене на съкровище

Преди да започне да се занимава с колекциониране на предмети на изкуството Фен е служил във военновъздушните сили. Идеята да организира търсене на съкровище се зародила у него доста преди 2010 г., след като на няколко пъти се сблъсквал със смъртта.

Заровеното съкровище е на стойност 2 милиона щатски долара (1,6 милиона евро), но Фен няма представа как тази стойност се е променила с годините.  Според него сандъкът съдържа около 620 грама злато, както и стари златни предмети и бижута.

Търсачите на съкровища, които искат да намерят златото трябва да посветят доста време и усилия, за да го открият. През 2016 г.  в New York Times пише, че Фен е дал допълнителни разяснения за местоположението на съкровището. Твърди се, че  то се намира на 1,5 километра над морското равнище и поне на 13 километра северно от Санта Фе.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах